pirmdiena, 2010. gada 17. maijs

Muzeju nakts bildes. 15. maijs Preiļos

Muzeju nakts vakarā ieradāmies Preiļos. Bija nogāzis pamatīgs negaiss, tāpēc šķita, ka varbūt ļaudis nelīdīs tik vēlu vairs ārā no mājām. Tomēr atnāca daudzi.
Organizējām zālīšu atpazīšanu - katram bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas. No 30 paraugiem neviens cilvēks nevarēja nosaukt vairāk kā divdesmit. Un tomēr process tautai patika. Mums arī.


Preilēnieši zālīšu un ārstniecības augu atpazīšanā iesaistījās ar azartu. Prieks par to. Un gandarījums par organizēšanu. Muzejs no savas puses, savukārt, organizēja ēdamlietu un garšvielu skati - tautai bija iespēja iepazīties ar to, kas ir vietējas izcelsmes, kas te lietots pārtikā jau sen un kas ienācis pavisam nesen. Liels paldies muzeja direktorei un pārējiem darbiniekiem par jauko sadarbību un ļoti laipno uzņemšanu.


Aiz ugunskura garaiņiem izskatāmies mazliet "virmojoši". Andrim aiz galvas ir stabs. :) Mēs nebijām vienīgie, kas "izklaidēja" tautu. Piedalījās arī Turku pagasta folkloras kopa, viņi dziedāja daudz un skaisti. Beigās pat kopā ar viņiem izdevās nodziedāt vairākas latgaļu dziesmas.


Plācenīšus sacepām daudz, kādus trīs apļus (uz akmeņiem ap ugunskuru). Pirmajā aplī tauta bija mazliet piesardzīga, taču laikam ātri izplatījās ziņas, ka plācenīši ir tiešām garšīgi. Un tad jau stāvēja rinda.
Prieks, ka bilde ar plācenīšu cepšanu nakts melnumā izskatās tik teiksmaina, jo tāds šis process tiešām bija. Taisnība, ka naktī visas pasakas izskatās vienlaicīgi gan vēl mītiskākas, gan arī vēl ticamākas. Tādā ziņā muzeju nakts ideja sevi attaisno pilnībā.


Graudberzis bija populārs. Kā vienmēr atradās daži bērni, kuri palika līdz pašām pasākuma beigām un ar gradberzi ņēmās baltām mutēm un baltām biksēm. :)


Nākamo dienu pavadījām ekskursijās pa Latgali. Bija tik saulaini un jauki!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru